Çarşı pazarlarda satılıp üretim ve paketleme izni olmayan ucuz yağları tercih etmeyin.
Zeytinyağı fiyatlarının artmasındaki başlıca etkenler;
– Ülkemizde bu yıl için geçtiğimiz yıla göre yaşanan üretim kayıpları,
– Bir yıl içinde zeytin üreticisinin artan üretim maliyet giderleri,
– Zeytinyağı üreten ülkelerde yaşanan üretim kayıplarından dolayı karşılıyamadıkları müşteri taleplerini diğer ülkelerden karşılamaya yönelmesi,
– Ülkemizde Türk Lirasının döviz kurları karşısında değer kaybetmesi sebebiyle iç piyasada dövize bağlı fiyatların yükselmesi, en önemli faktörlerdir.
1 Litre zeytinyağnın raf fiyatının bu yıl 600 TL. yi görebilir diyenleri samimi olarak görmüyorum.
Tariş’in bu yıl için açıklamış olduğu 0,3 asit 295 TL’lık zeytinyağı tavan fiyatı mevsimsel olarak şu ana kadar henüz hiç bir fabrikada üretildiği görülmemiştir.
Ülkemizdeki ve Dünyadaki zeytinyağı fiyatlarını üretim ve tüketime bağlı arz-talep dengesi belirler. Hani bazı kesimlerin dediği gibi ne Tariş, nede Marmarabirlik belirler. O gibi kurum ve kuruluşlar sadece ve sadece dünyada ki ve ülkemizde ki mevcut piyasa şartlarına göre kendilerine pozisyon alırlar ve fiyat politikalarını belirlerler.
Şayet tüketicide “Zeytinyağı Bilinci” oluşmuşsa ne kadar pahalanırsa pahalansın ne yapar yapar kendisinin ekonomik değeri kapsamında zeytinyağı ile yoluna devam edeceklerdir. Ancak bu başta da belirttiğim gibi cebindeki alım gücüne göre ama erken hasat bir sızma veya soğuk sıkım olur, veya olgun hasat yemeklik yağ olur. Veya rivera yada rafine edilmiş bir zeytinyağı çeşidi de olabilir.
Geçtiğimiz yıl zeytinyağı fabrikaların da 0.3 asit zeytinyağı çok çıktığı için üreticimiz tüketicimiz çok şanslıydı. Ancak bu yıl 0.5 asit ile 1.5 asit arasında çıkıyor. Tüketicimiz rahat olsun ki üretim standartlarında olan bu yağlarda yemeklik vasıfları çok kaliteli yağlar olup, rahatlıkla tüketebileceğiniz zeytinyağlarıdır. Ben bile bu yılki kendimin ve çocuklarımın ihtiyacını 0.8 asit ile 1.0 asit zeytinyağlarından tedarik ettim.
Tüketicinin bütçesine göre market raflarında fiyatlandırılabilecek bir çok çeşit zeytinyağını bulabilirsiniz. Onun için markalı olan bir riviera veya rafine edilmiş bir zeytinyağı diğer bitkisel yağlardan sağlık yönünden çok daha iyidir.
En çok bilinen zeytinyağı çeşitleri
Natürel Zeytinyağı
Riviera Zeytinyağı
Rafine Zeytinyağı
Taş Baskı Zeytinyağı
Ham Zeytinyağı
Soğuk Sıkım Zeytinyağı
Organik Zeytinyağı
Erken Hasat Zeytinyağı
Onun için her zaman dediğim gibi;
– Sağlığınız ve sağlıklı kalmanız için her türlü şartlarda zeytinyağı ile zeytinyağının çeşitlerinde kalın.
– Ne idüğü belli olmayan ve özellikle TAĞŞİŞ’li yağlardan sağlığınız için uzak durun. Kendinizin veya ailenizin sağlığı ile oynamayın. Pahalı diyerek hakiki zeytinyağı için harcamadığınız paranızı sonrasında sağlığınız için harcamak zorunda kalırsınız.
– Zeytinyağı alırken mutlaka bölgenizdeki markalı ürünleri tercih edin veya yakınen bildiğiniz üreticileri tercih edin.
–
Tuz ruhu ile hakiki zeytinyağı olup olmadığına, buzdolabında donma gibi hikayelere kanmayın. Unutma pamuk yağıda donuyor. Donması içinde hakiki zeytinyağının içerisine ya pamuk yağı veya toz kullanıyorlar. Zaten sahte zeytinyağında renk tutturmak için gıda boyası, kokuda ise zeytinyağı esansı koyuyorlar. Şüphe arz ettiğin bir durumda alacağın zeytinyağını muhakkak ciddi kuruluşların işletmelerinde laboratuvar ortamında veya borsa da muhakkak tahlillerini yaptırın.
TÜM BUNLARIN IŞIĞINDA YEDİĞİNİZE, İÇTİĞİNİZE, ÖZELLİKLE DE CÜZDANINIZA DİKKAT EDİNİZ…
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)